Reklama
  • Środa, 10 kwietnia 2013 (12:52)

    Jeżeli gotujesz świeże warzywa, rób to w jak najmniejszej ilości wody. Po wszystkim nie wylewaj jej! Woda po jarzynach zawiera bowiem sporo cennych związków mineralnych, więc warto wykorzystać ją do zupy lub przygotowania sosu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 10 kwietnia 2013 (12:52)

    Jeśli jej liście nieco już zwiędły, opłucz je w wodzie z dodatkiem cukru lub na ok. 10 minut zanurz w wodzie z sokiem z cytryny. Główka sałaty dłużej zachowa świeżość, jeśli natniesz na krzyż jej głąb, zanurzysz w naczyniu z wodą i w ten sposób będziesz ją przechowywać.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 10 kwietnia 2013 (12:52)

    … oryginalne świeczniki ■Jeśli masz zamiar użyć do jakiejś potrawy cytrynę, nie wyciskaj jej i nie krój w plasterki, przekrój w poprzek i wydrąż potrzebny miąższ. Skórki oczyść i umieść w nich małe świeczki. …wkład do saszetek zapachowych ■Owoc pokrój w plasterki i wysusz. Włóż do lnianego woreczka, dodaj kilka goździków, odrobinę zielonej herbaty oraz ew. kilka kropelek ulubionego olejku zapachowego.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 10 kwietnia 2013 (12:52)

    Wymieszaj: 400 ml wody (najlepiej destylowanej) 100 ml czystego alkoholu, 10 kropli płynu do mycia naczyń, ewentualnie kilka kropelek ulubionego olejku zapachowego. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotowy płyn przelej do butelki ze spryskiwaczem. Możesz go używać do czyszczenia: blatów i szafek kuchennych, glazury, mebli, sanitariatów etc.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 5 kwietnia 2013 (15:03)

    Nie cierpisz prasowania, bo zabiera czas, wymaga cierpliwości i precyzji? Pora to zmienić! i zyskasz sporo wolnego miejsca!

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 5 kwietnia 2013 (15:03)

    Delektować się nimi możemy dość krótko – najsmaczniejsze i najtańsze kupimy w maju. Warto więc pospieszyć się i smakować szparagowe dania.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 5 kwietnia 2013 (15:03)

    W wielu regionach naszego kraju duże, zeszłoroczne kartofle są bazą zapiekanych, niedrogich dań. To pyszne baby, zwane też czasami ciastami. Warto ich spróbować!

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 5 kwietnia 2013 (15:03)

    Mozzarella: delikatny, miękki ser, wspaniale pasuje do dań z pomidorami, drobiem na ciepło i na zimno. Parmezan: aromatyczny, wyrazisty twardy ser, świetnie komponuje się w zapiekankach. Wystarczy odrobina! Gorgonzola: miękki, aromatyczny ser pleśniowy, super do sałatek, zapiekania oraz jako baza do sosów. Feta: mocno słony ser, doskonały do sałatek, ale też do zapiekania z mięsem i warzywami, np. szpinakiem.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 3 kwietnia 2013 (10:35)

    Kopnięcie w czuły punkt ciała oszołomi napastnika. Potem uciekaj!

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 28 marca 2013 (13:12)

    Dodaj do 2 litrów mleka niepasteryzowanego (nie UHT) 3 łyżki zsiadłego mleka. Podgrzej mleko i po chwili odstaw w ciepłe miejsce. Po 12-24 godzinach przecedź przez gazę i sitko.

    Czytaj więcej Komentarzy:0