Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:10)

    Drzewka cytrusowe w domu

Pięknie wyglądają, aromatyzują powietrze i zapewniają letni nastrój w środku zimy. Ich domowa uprawa wcale nie jest skomplikowana.

Reklama

Jeśli zapewnimy cytrusom dobre warunki, odpłacą nam się eleganckimi ciemnozielonymi liśćmi, pachnącymi kwiatami, a nawet… owocami.

● Jakie podłoże?

Zwykle cytrusy, kiedy do nas trafiają, już rosną w doniczce z ziemią. Młode rośliny trzeba przesadzać co roku (najlepiej wiosną). Starsze, czyli ok. 4-letnie, co 2-3 lata. Ziemia dla cytrusów powinna być przepuszczalna, lekko kwaśna i próchnicza. Najlepiej kupić ją w sklepie ogrodniczym (ok. 8 zł/3 l). Kolejna doniczka musi być większa o ok. 3 cm od poprzedniej. Na dno wsypujemy warstwę żwirku lub keramzytu (ok. 5 zł /1 l).

● Jak podlewać? Do podlewania najlepsza jest deszczówka, ale rzadko mamy ją pod ręką. Można wykorzystać wodę filtrowaną lub przegotowaną i odstaną, by ulotnił się wapń i chlor. Po podlaniu wylewamy wodę z podstawki, by nie gniły korzenie. W okresie spoczynku (jesienno-zimowym) podlewamy odrobinę raz w tygodniu tak, by podłoże było tylko lekko wilgotne. W okresie wiosenno-letnim zwiększamy ilość wody, ale uważamy, żeby nie przesadzić. Możemy też zraszać liście, ale nie wtedy, kiedy na roślinę pada silne słońce.

✔ Nasza rada: Jeśli mamy bardzo twardą wodę, warto przed podlewaniem zmiękczyć ją, dodając 1 łyżeczkę octu spirytusowego na 4 l wody.

● Jakie stanowisko? Cytrusy ustawiajmy na południowym lub zachodnim parapecie. Latem możemy je wystawić na balkon lub wynieść do ogrodu. Zimą warto zapewnić im nieco niższą temperaturę, ok. 15°C.

● Jak nawozić? Młode rośliny nie potrzebują nawożenia. Starszym możemy podawać w okresie wegetacji, czyli od kwietnia do października, nawóz do cytrusów (w sklepie ogrodniczym, ok. 8 zł).

✔ Nasza rada: Jeśli specjalny nawóz do cytrusów nie jest dostępny, użyjmy nawozu do domowych roślin (ok. 3 zł).

● Uprawa z pestki

Cytrusy można wyhodować z nasion dojrzałych owoców ze sklepu. Po wyjęciu z owocu, pestki lekko nacinamy żyletką lub pocieramy papierem ściernym, by lepiej chłonęły wodę. Sadzimy szybko, by nie wyschły, w mieszaninie torfu i piasku (1 do 1).

Podłoże musi być stale wilgotne, a temperatura – ok. 25°C. Po miesiącu pestka powinna wykiełkować. Jednak roślina raczej nie będzie tak dorodna, jak z profesjonalnej hodowli.

Łatwe w uprawie

Kalamondyna – (pomarańcza miniaturowa), ma niepozornie białe kwiatki, ale owocuje obficie.

Pomarańcza gorzka – kwiaty pięknie pachną, owoce osiągają wielkość do 8 cm.

Cytryna – łatwa w domowej uprawie, nawet wyhodowana z pestki często owocuje (po 5-6 latach).

Kumkwat – łatwy w domowej uprawie, owocuje obficie (owoce je się ze skórką).

Limonka – niewielkie drzewko, zielone owoce do 6 cm.

Mandarynka – krzew lub drzewko, kwiaty białe lub żółte, owoce do 8 cm.

100 rad

Zobacz również

  • Parmezan – włoski twardy ser z mleka krowiego o świa towej sławie. Najbardziej god ny uznania jest parmigiano reggiano, wyrabiany w określonym regionie (okolice Parmy, Modeny. Reggio-Emilii).... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.