Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:10)

    Granaty – jak kupować i sprytnie obierać

Aby szybko wydobyć z owocu soczyste pesteczki, ponacinaj granat w 6 miejscach, prowadząc nóż od korony do miejsca, gdzie owoc łączył się z gałązką. Następnie odetnij górę (z koroną) tak, by widać było ziarenka. Rozchyl nacięte skórki i pociągnij za jedną z nich. Owoc pęknie i wysypią się ziarenka.

● Jeśli chcesz pozbyć się pestek i otrzymać sam sok, wrzuć ziarenka do woreczka, zamknij i rozwałkuj. Odetnij róg i zlej sok wprost do szklanki.

Reklama

Zawierają trzykrotnie więcej polifenoli niż zielona herbata czy czerwone wino. Chronią przed nowotworami, spowalniają procesy starzenia się skóry, obniżają ciśnienie, pomagają zwalczać objawy menopauzy, do tego... są po prostu przepyszne!

Kupowanie. Wybieraj duże owoce z gładką i lśniącą skórką. Aby sprawdzić, czy są dojrzałe, ściśnij je lekko. Jeśli usłyszysz charakterystyczny trzask, granat jest dobry.

Dojrzewanie . Granaty przechowuj w temperaturze pokojowej do kilku tygodni. Gdy skórka wokół korony zacznie pękać, owoc jest bardzo dojrzały i trzeba go zjeść.

Miąższ. Środek granatu podzielony jest na cząstki, z których każda zawiera otoczone miąższem nasiona. By je wydobyć, należy usunąć gorzkie, białe błonki.

Zastosowanie. Ze względu na słodko-cierpki smak granat jest owocem uniwersalnym. Dodaje się go do deserów, jogurtów, galaretek, a także do mięsnych sałatek i sosów.

Kolor Barwa granatu nie świadczy o jego dojrzałości. Karminowoczerwone owoce mogą być soczyste, ale kwaskowate; bladoróżowe zaś słodkie.

100 rad

Zobacz również

  • Do niedawna były symbolem głupoty, dziś wiadomo, że kury to jedne z inteligentniejszych ptaków. Nieźle liczą, mają doskonałą pamięć i potrafią „rozmawiać”, używając kurzego języka – każda z tych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.