Reklama
  • Wtorek, 22 marca (14:05)

    Jak gotować kluski, pyzy i kopytka?

Beata Śniechowska Zwyciężczyni 2. edycji kulinarnego programu „MasterChef”. Uwielbia gotować, poznawać nowe smaki, wypróbowywać przepisy i tworzyć własne receptury. Chętnie dzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem i pomysłami. Pomaga nam wybrać najciekawsze z nadsyłanych do nas przepisów i sprawdza, czy dania się udadzą!

Reklama

Mięciutkie, sprężyste kluseczki mają same zalety. Są pożywne, niedrogie i można je podawać z różnymi dodatkami. Jeśli chcesz być mistrzynią w ich przygotowaniu, skorzystaj z przepisów naszych czytelniczek i kilku rad dotyczących gotowania.

Czas gotowania: knedle, pyzy czy kopytka wkładam do dużej ilości wrzącej wody na 5-20 minut w zależności od ich wielkości. Gotuję je na bardzo małym płomieniu – woda powinna tylko „mrugać.”

Nie powinna wrzeć, bo kluski mogą się rozpaść. Jeśli zaczyna bulgotać, natychmiast studzę ją, dolewając łyżeczkę zimnej wody.

Superdodatki: pikantne kluski gotuję w posolonym wrzątku z odrobiną oliwy lub masła, by się nie sklejały. Do gotowania słodkich klusek można dodać rum albo trochę cukru waniliowego (ew. laskę wanilii). Wtedy są jeszcze smaczniejsze.

Naj

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.