Reklama
  • Wtorek, 22 marca (14:05)

    Jak gotować kluski, pyzy i kopytka?

Beata Śniechowska Zwyciężczyni 2. edycji kulinarnego programu „MasterChef”. Uwielbia gotować, poznawać nowe smaki, wypróbowywać przepisy i tworzyć własne receptury. Chętnie dzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem i pomysłami. Pomaga nam wybrać najciekawsze z nadsyłanych do nas przepisów i sprawdza, czy dania się udadzą!

Reklama

Mięciutkie, sprężyste kluseczki mają same zalety. Są pożywne, niedrogie i można je podawać z różnymi dodatkami. Jeśli chcesz być mistrzynią w ich przygotowaniu, skorzystaj z przepisów naszych czytelniczek i kilku rad dotyczących gotowania.

Czas gotowania: knedle, pyzy czy kopytka wkładam do dużej ilości wrzącej wody na 5-20 minut w zależności od ich wielkości. Gotuję je na bardzo małym płomieniu – woda powinna tylko „mrugać.”

Nie powinna wrzeć, bo kluski mogą się rozpaść. Jeśli zaczyna bulgotać, natychmiast studzę ją, dolewając łyżeczkę zimnej wody.

Superdodatki: pikantne kluski gotuję w posolonym wrzątku z odrobiną oliwy lub masła, by się nie sklejały. Do gotowania słodkich klusek można dodać rum albo trochę cukru waniliowego (ew. laskę wanilii). Wtedy są jeszcze smaczniejsze.

Naj
Więcej na temat:MasterChef | beata | Nie | mi | kluski | kopytka | pyzy

Zobacz również

  • Kwiaty, które nieodłącznie kojarzą się nam z sielskim przydomowym ogródkiem, możemy zaaranżować w zaskakujący sposób lub wybrać ich nowe, niezwykłe odmiany – radzi ogrodnik Iwona Głuchowska-Fisz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.