Reklama
  • Wtorek, 7 stycznia (12:00)

    Jak przyrządzać sałatki

Są sycące, zdrowe, ładnie wyglądają i każdemu smakują. Sałatki można przyrządzić wcześniej i to niemal ze wszystkiego, pięknie podać i zająć się wyłącznie gośćmi. To znakomite danie-wytrych.

Sałatka to popis naszej pomysłowości i inwencji twórczej, bo tak naprawdę można ją przyrządzić ze wszystkiego, co znajdziemy w lodówce. Jeżeli chcesz, aby była bardziej sycąca, do warzyw dodaj ryż, ewentualnie makaron.

Danie wzbogacą również jajka na twardo, ryby, gotowana lub grillowana pierś z kurczaka albo indyka. W wersji luksusowej sprawdzą się krewetki.

Reklama

Ale aby sałatka była nie tylko kolorowa, lecz i pyszna, trzeba do niej dodać odpowiedni sos. Jednym najlepszych (i bezpiecznych) jest lekki dressing, np. winegret. Do „cięższych” sałatek (jarzynowych, z ryżem lub makaronem) idealny będzie sos majonezowy lub jogurtowy.

Aby wydobyć z dania wszystkie smaki i aromaty, sałatkę warto przygotować wcześniej i umieścić na kilka godzin w lodówce. Wyjmuje ją się na pół godziny przed podaniem, a tuż przed przyjściem gości polewa sosem.

MAB

Sos na... potencję

Ważnym wydarzeniem w dziejach sałatek było wynalezienie majonezu. Stało się to w 1756 r. Po zdobyciu przez Francuzów angielskiej twierdzy Port Mahon kucharz stworzył dla zwycięzców „sos wzmacniający”, który miał wspomóc ich nadwyrężoną potencję – zmieszał żółtka z octem i oliwą. Sos nazwano „mahonnaise” (od twierdzy), a po polsku majonez.

Tele Tydzień
Więcej na temat:danie | sałatki | sos | S.O.S. | Mabion S.A. | francuz | sałatka | Dania

Zobacz również

  • Zaniedbując uzębienie czworonoga, narażasz go na przykre dolegliwości. Nagromadzony osad będzie musiał usunąć weterynarz, zwierzę przechodzi taki zabieg pod narkozą. Możesz tego uniknąć, jeśli... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.