Reklama
  • Wtorek, 7 stycznia (12:00)

    Jak przyrządzać sałatki

Są sycące, zdrowe, ładnie wyglądają i każdemu smakują. Sałatki można przyrządzić wcześniej i to niemal ze wszystkiego, pięknie podać i zająć się wyłącznie gośćmi. To znakomite danie-wytrych.

Sałatka to popis naszej pomysłowości i inwencji twórczej, bo tak naprawdę można ją przyrządzić ze wszystkiego, co znajdziemy w lodówce. Jeżeli chcesz, aby była bardziej sycąca, do warzyw dodaj ryż, ewentualnie makaron.

Danie wzbogacą również jajka na twardo, ryby, gotowana lub grillowana pierś z kurczaka albo indyka. W wersji luksusowej sprawdzą się krewetki.

Reklama

Ale aby sałatka była nie tylko kolorowa, lecz i pyszna, trzeba do niej dodać odpowiedni sos. Jednym najlepszych (i bezpiecznych) jest lekki dressing, np. winegret. Do „cięższych” sałatek (jarzynowych, z ryżem lub makaronem) idealny będzie sos majonezowy lub jogurtowy.

Aby wydobyć z dania wszystkie smaki i aromaty, sałatkę warto przygotować wcześniej i umieścić na kilka godzin w lodówce. Wyjmuje ją się na pół godziny przed podaniem, a tuż przed przyjściem gości polewa sosem.

MAB

Sos na... potencję

Ważnym wydarzeniem w dziejach sałatek było wynalezienie majonezu. Stało się to w 1756 r. Po zdobyciu przez Francuzów angielskiej twierdzy Port Mahon kucharz stworzył dla zwycięzców „sos wzmacniający”, który miał wspomóc ich nadwyrężoną potencję – zmieszał żółtka z octem i oliwą. Sos nazwano „mahonnaise” (od twierdzy), a po polsku majonez.

Tele Tydzień
Więcej na temat:danie | sałatki | sos | S.O.S. | Mabion S.A. | francuz | sałatka | Dania

Zobacz również

  • Krucha sałata rzymska, lodowa o jędrnych, twardych liściach czy miękka masłowa to świetna baza sałatek. Pysznych i z vinegretem, i sosem serowym, jogurtowym. Drobną rukolę, pierzastą endywię... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 13

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.