Reklama
  •  

    Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z makaronem to doskonałe rozwiązanie zarówno na lekką przekąskę, drugie śniadanie czy kolację, jak i pełnowartościowe danie obiadowe. Oto garść przydatnych wskazówek na ten temat.

Zdjęcie

sałatki z makaronem /materiał zewnętrzny

Gotujemy makaron


Główny składnik sałatki z makaronem przygotowuje się nieco inaczej niż wówczas, gdy chcemy go zaserwować z dodatkiem sosu. Tutaj kluczowe jest bowiem ugotowanie go al dente tak, by nie sklejał się, lecz jednocześnie zbytnio nie rozmiękł. Należy to zrobić w dużej ilości osolonej wody. Gdy będzie gotowy, zalewamy go sporą ilością zimnej wody, przekładamy na cedzak i starannie opłukujemy pod strumieniem zimnej wody, aż całkowicie wystygnie. Następnie odsączamy, przekładamy do miski, dodajemy odrobinę oleju lub oliwy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany makaron będzie miał odpowiednią konsystencję.

Do przygotowania sałatki z makaronem najlepiej sprawdzi się gatunek wyprodukowany z semoliny. Nie powinno się tu sięgać po jego wersję jajeczną, jako że jest bardziej miękka i chłonna. Do zrobienia makaronowej sałatki możemy wykorzystać odmiany o niewielkich kształtach, jak farfelle, fusilli, muszelki, rotelle, penne czy conchigie. Ciekawym rozwiązaniem jest orzo, czyli makaron wyglądający jak ryż, który gotuje się zaledwie 2-3 minuty. Fani kuchni azjatyckiej powinni sięgnąć natomiast po wersję ryżową lub sojową - neutralną w smaku i błyskawiczną w przygotowaniu.

Sałatki z makaronem
nie należy przechowywać zbyt długo - najlepiej zjeść ją od razu po przygotowaniu, ewentualnie na drugi dzień. Gdy chcemy ją przygotować z wyprzedzeniem, na przykład przed imprezą, składniki wymieszajmy tuż przed zaserwowaniem.

Sałatka z makaronem i pomidorami


Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

Reklama

  • 25 dag drobnego makaronu
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • Garść liści szpinaku
  • Garść liści rukoli
  • 5 dag parmezanu
  • 2 łyżki oliwy


Sos do sałatki przyrządzimy z:

  • 6 łyżek oliwy
  • 4 łyżek wody mineralnej
  • ½ łyżeczki cukru
  • Soku z połowy cytryny
  • 2 łyżek drobno posiekanej bazylii
  • Soli i pieprzu



Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Następnie przekładamy do cedzaka, opłukujemy zimną wodą, odsączamy, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a liście rukoli i szpinaku myjemy i dokładnie osuszamy.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Parmezan kroimy w wiórki (świetnie do tego celu sprawdzi się obieraczka do warzyw).

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy sos, mieszamy i odstawiamy na kilka minut tak, by smaki się połączymy.

Przed zaserwowaniem ponownie mieszamy sałatkę makaronową.

Co ciekawe, przysmak ten możemy przyrządzić nie tylko w wersji wytrawnej, lecz także na słodko, na przykład z dodatkiem twarogu, jogurtu naturalnego, miodu oraz ulubionych owoców.Inne pomysły na sałatki z makaronem - https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/salatki/salatki-z-makaronem

materiał zewnętrzny
Więcej na temat:kuchnia

Zobacz również

  • 1950. Cena pary pończoch ze sztucznego jedwabiu wynosiła po wojnie około 400 złotych, a pensja nauczycielki tylko 1200 zł. Były więc na wagę złota. Choć elegancka kobieta mogła już pojawić się na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.