Reklama
  • Środa, 16 marca (15:00)

    Jak się przygotować do przygarnięcia psa

Dziecko powinno wiedzieć, że pies to nie zabawka i nie wolno go męczyć.

Jeśli chcemy, żeby w naszym domu zawitał pies i nie zależy nam na konkretnej rasie, warto adoptować zwierzaka ze schroniska.

Trzeba jednak pamiętać, że taka decyzja powinna być przemyślana, a do samego procesu należy się przygotować. Już na etapie wyboru psa warto powiedzieć pracownikom schroniska, jakich cech oczekujemy po naszym nowym pupilu.

Reklama

Istotne jest również to, czy mieszkamy w bloku, czy domku z ogrodem, gdzie zwierzak może biegać swobodnie. Należy zabrać psa na spacer, podczas którego można poobserwować jego zachowanie poza klatką.

Niektórzy spodziewają się, że po adopcji pies od razu będzie się z nami radośnie bawił. Oswojenie się z nowym miejscem i właścicielami wymaga jednak od niego czasu, zwłaszcza że wiele zwierząt, które trafiają do schroniska, miało w przeszłości złe doświadczenia z ludźmi.

Dlatego należy wykazać się dużą cierpliwością i nie zamęczać naszego nowego pupila pieszczotami czy na siłę wciągać do zabawy. Najlepiej, żeby pies miał swój własny kącik z legowiskiem, w którym może się zaszyć, gdy będzie przytłoczony nadmiarem bodźców.

Baczną uwagę trzeba wtedy zwrócić na dzieci, które nie rozumieją, że często nowy domownik potrzebuje ciszy i spokoju. Z drugiej strony nie wolno, w imię wynagradzania psu wcześniejszych trudności, zezwalać na nieakceptowalne zachowania, np. niszczenie rzeczy, szarpanie nogawek itp.

Ważne jest bowiem ustalenie zasad, których powinien się trzymać. Błędy wychowawcze popełnione na początku wspólnego życia mogą być potem trudne do wykorzenienia. Trzeba również od samego początku zwracać uwagę na dietę naszego pupila.

Nie można ulec pokusie ciągłego podawania mu przysmaków i przekąsek, bo może to potem skutkować nadwagą i problemami zdrowotnymi.

Świat Seriali

Zobacz również

  • Najzdrowsze są pieczone, grillowane i oczywiście jedzone ze skórką. Oprócz warzywnych zapiekanek można też wykorzystać je do zagęszczania zup i sosów – są smaczniejsze i zdrowsze niż mąka. Można z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.