Reklama
  • Czwartek, 2 marca (11:00)

    Jakie cytryny kupować?

Zawsze wybieram cytryny z gładką skórką, bez końcówek. Jeśli owoc ma chropowatą skórę, oznacza to, że jest niedojrzały, ma mało miąższu i soku.

Wyciskanie

Cytryny dadzą więcej soku, jeśli przed wyciśnięciem włożymy je na kilka minut do ciepłej wody albo, lekko przyciskając dłonią, porolujemy przez chwilę po blacie stołu.

Reklama

Z kolei wyschnięte owoce znów będą soczyste, gdy włożymy je na 5 minut do wrzątku, wystudzimy i wyciśniemy. Jeśli potrzebuję tylko kilku kropli soku, nie przekrawam cytryny, tylko lekko ją nacinam i wyciskam potrzebną ilość.

Ścieranie

Skórkę z cytryny ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ważne, by nie dotrzeć do białej błonki, gdyż jest bardzo gorzka. Drobno startą i wysuszoną skórkę dodaję do cukru pudru, dzięki czemu mam cukier cytrynowy do ciast.

Limonka

Zwana także limetką, to kuzynka cytryny, która zawiera więcej witaminy C. Jej sok ma charakterystyczny cierpki smak, ale jest bardziej aromatyczny niż z cytryny. Dodaję go do deserów, ciast i różnych sałatek.

Ekspert Rewii Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Zobacz również

  • Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

    Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.