Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (15:05)

    Korzyści z picia herbaty

Do wyboru, do koloru – a każda ma cenne właściwości!

Jest chyba najpopularniejszym napojem Polaków. Pijemy ją nawet częściej niż samą wodę. Zwłaszcza teraz, żeby się rozgrzać w mroźne dni. Nie wszyscy jednak wiedzą, że herbata – o ile jest dobrej jakości – ma także dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Co to znaczy dobrej jakości? Przede wszystkim powinniśmy wybierać liściastą, czyli sypaną. Ta ekspresowa często powstaje z herbacianych resztek i jej jakość pozostawia wiele do życzenia. Jeśli już chcemy pić herbatę w torebkach, wybierajmy tę z górnej półki. Aby herbata dawała nam zdrowie, najlepiej pić ją bez cukru.

Reklama

Jest pełna zdrowia

Wspiera układ krwionośny i chroni serce. Dzięki dużej zawartości flawonoidów, zwłaszcza katechin, herbata przeciwdziała zawałom serca i odkładaniu się złego cholesterolu prowadzącemu do miażdżycy.

Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Łagodzi także zatrucia pokarmowe i metalami ciężkimi.

Zapobiega chorobie Alzheimera. Wypijanie 2 filiżanek dziennie zielonej herbaty pozwala znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby. n Jest bogata w witaminy i mikroelementy. Zawiera witaminy: A, B, B2, B6, C, E, K, PP, a także żelazo, cynk, potas, sód oraz wapń.

Chroni zęby przed próchnicą. Zawarte w herbacie związki fluorowe wzmacniają zęby.

Działa uspokajająco. Wypijanie naparu z białej lub zielonej herbaty wyciszy, złagodzi napięcia i stres i pomoże zasnąć.

Nie tylko czarna

Czerwona, czyli pogromca tłuszczu. Powstaje w wyniku powolnej fermentacji liści. Najpopularniejsza odmiana, pu-ehr, ma działanie odchudzające.

Zielona, pełna antyoksydantów. Pozwala długo zachować witalność. Uwaga, ponieważ wychładza organizm, należy ją ograniczyć zimą.

Biała, czyli eliksir młodości. Zawiera mnóstwo polifenoli i antyoksydantów, dlatego przeciwdziała starzeniu się organizmu i działa przeciwnowotworowo.

Czarna, pobudza umysł do pracy. Ułatwia koncentrację, rozgrzewa i działa bakteriobójczo.

Zimowy grzaniec

Składniki: 2 łyżki herbaty czarnej ● pomarańcza ● szczypta cynamonu ● kawałek świeżego imbiru (2 cm) ● 6 goździków ● 8 łyżek soku malinowego ● miód do smaku (ok. 3 łyżek).

1. Zaparz herbatę w litrowym dzbanku, używając koszyczka, aby się łatwo pozbyć fusów. Dodaj goździki, cynamon i pokrojony w plasterki imbir.

2. Kiedy herbata nieco przestygnie, dodaj sok malinowy i ewentualnie dosłódź miodem.

3. Wciśnij sok z połowy pomarańczy, a drugą połowę pokrój na półplasterki i wrzuć do napoju. Pij jak najcieplejszy.

Odświeży i zrelaksuje cerę

Wyciągi z herbaty, zwłaszcza zielonej, doskonale odświeżają i pielęgnują skórę. Okłady z naparu z czarnej herbaty skutecznie niwelują poranne opuchlizny pod oczami.

Warto przygotować domowy tonik: łyżeczkę zielonej herbaty zalej wrzątkiem i zaparzaj 10 min. Odcedź, dodaj 5 kropli witaminy E (kupisz w aptece). Tonik przelej do buteleczki i trzymaj w lodówce do 7 dni.

Takie jest życie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.