Reklama
  • Środa, 1 marca (13:00)

    Patenty na pieczenie

Składniki na biszkopt i ciasto ucierane powinny mieć pokojową temperaturę. Dlatego masło, jajka czy śmietanę wyjmujemy z lodówki jakieś 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Inaczej jest w przypadku kruchych wypieków. Masło koniecznie mocno schładzamy, a składniki szybko zagniatamy, żeby rękami nie ogrzewać ciasta.

Reklama

Nasze babcie i mamy często powtarzały, żeby składniki ciasta mieszać tylko w jednym kierunku. Czy to takie ważne? Otóż tak. Mąka zawiera gluten, który ma kształt włókien. Mieszając w różnych kierunkach, rozrywamy owe włókna, a to może spowodować, że ciasto po upieczeniu opadnie.

Sernik, który po wyjęciu z piekarnika opadnie, to wielka katastrofa kulinarna i plama na honorze gospodyni. Jak temu zapobiec? Pozostawiamy ciasto w piecu jeszcze jakieś 20 minut po upieczeniu – przy uchylonych drzwiczkach. Można też w połowie czasu pieczenia obwieść formę czubkiem noża, oddzielając masę serową od brzegów.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Jakie najlepsze? Kupując kakao, zawsze sprawdzam jego skład, a zwłaszcza zawartość tłuszczu kakaowego. Im więcej, tym lepiej. Ideał to 22–24 proc. Kakao jest wtedy aromatyczniejsze. Ważne... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.