Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:00)

    Przepis na sos śmietanowy i miodowy winegret

Sos śmietanowy: szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 3 łyżki octu balsamicznego, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, sól, pieprz.

Śmietanę wymieszaj z octem. Dodaj posiekany szczypiorek i natkę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

Miodowy winegret: 5 łyżek oliwy z oliwek, 1,5 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczki miodu, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, świeży rozmaryn.

Do octu dodaj oliwę i miód (jeśli jest skrystalizowany, chwilę go podgrzej). Dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz oraz listki rozmarynu. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

Rada. Sos winegret zyska aksamitną konsystencję a jego składniki idealnie się połączą, gdy do ich wymie szania użyjemy ręcznego spieniacza do mleka.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Do niedawna były symbolem głupoty, dziś wiadomo, że kury to jedne z inteligentniejszych ptaków. Nieźle liczą, mają doskonałą pamięć i potrafią „rozmawiać”, używając kurzego języka – każda z tych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.