Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:10)

    Ratujemy garnki

Nawet najlepszym gospodyniom zdarza się przypalić garnki. A i same naczynia z czasem pokrywają się plamami. Zamiast kupować nowe, spróbujmy je uratować.

Sklepowe środki do czyszczenia mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Wykorzystajmy to, co mamy w domu.

Garnki emaliowane

Reklama

● Przypalone garnki zalej wodą z trzema łyżkami proszku do prania lub sody oczyszczonej. Postaw na gazie, doprowadź do wrzenia i gotuj kilkanaście minut. Wypłucz, umyj płynem i przetrzyj wacikiem nasączonym olejem roślinnym, np. rzepakowym.

● Pożółkła emalia odzyska dawną biel, jeśli garnek wypełnisz wrzącą wodę i dodasz pół szklanki chloru (bielinki). Pozostaw do ostygnięcia, wylej wodę i dokładnie wyszoruj płynem.

● Jeśli emaliowane garnki są czyste, ale straciły połysk, zanurz je w naparze z dwóch torebek herbaty. Po 10 min wyjmij, wytrzyj do sucha i wypoleruj szmatką.

Garnki stalowe

● Przypalone naczynia stalowe i z blachy posyp grubą warstwą soli kuchennej. Postaw na gazie i podgrzewaj tak długo, aż sól zbrązowieje. Zetrzyj ją papierowym ręcznikiem i umyj naczynia.

● Zwęglone resztki jedzenia pomoże usunąć coca-cola. Wlej ją do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Zostaw na noc. Rano wylej i umyj płynem do mycia naczyń.

● Do stalowego garnka z trudnymi do usunięcia osadami wlej ciepłą wodę i wrzuć jedną tabletkę do czyszczenia protez zębowych. Zostaw na noc. Opłucz i umyj jak zwykle.

Garnki aluminiowe

● Wbrew opinii, nie są szkodliwe dla zdrowia, pod warunkiem że nie gotujemy w nich kwaśnych potraw. A jeżeli zdarzy ci się coś w nich przypalić, wlej do garnka wodę, włóż ryż w torebce i gotuj, aż spalenizna zniknie. Ryż nie nadaje się potem do jedzenia.

UWAGA! Aluminium nie można myć sodą, proszkiem do prania ani do pieczenia.

Czyścidło uniwersalne! Pokryj garnek papką z popiołu (np. z kominka) zmieszanego z olejem konopnym (do kupienia w zielarniach, ok. 12 zł). Zostaw na kilka godzin, wyszoruj dokładnie zmywakiem, zetrzyj papkę i poleruj szmatką.

100 rad

Zobacz również

  • Jakie najlepsze? Kupując kakao, zawsze sprawdzam jego skład, a zwłaszcza zawartość tłuszczu kakaowego. Im więcej, tym lepiej. Ideał to 22–24 proc. Kakao jest wtedy aromatyczniejsze. Ważne... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.