Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:10)

    Sama wyhodujesz imbir

Ta rozgrzewająca przyprawa nie rośnie naturalnie w Polsce, ale możemy spróbować wyhodować ją na parapecie.

Kłącze kupisz w sklepie spożywczym kłącze (ok. 10 cm), czyli korzeń imbiru (powinien być jędrny, twardy, bez pleśni).

Reklama

Wybierz szeroką i płytką doniczkę. Podłoże - wymieszaj dwie części torfu (ok. 1,50 zł/l) z jedną częścią gliny (ok. 4 zł/3 l), kupisz w sklepach ogrodniczych.

Umieść kłącze ok. 2 cm pod ziemią. Przykryj folią spożywczą, doniczkę ustaw w słonecznym miejscu i podlewaj regularnie, by podłoże nie było przesuszone. Po ok. miesiącu pojawią się pędy, wtedy zdejmij folię. Latem można wystawić imbir na zewnątrz. Jesienią, gdy liście żółkną, przestań podlewać, a po ok. 4 tygodniach możesz wykopać kłącze.

100 rad

Zobacz również

  • Jakie najlepsze? Kupując kakao, zawsze sprawdzam jego skład, a zwłaszcza zawartość tłuszczu kakaowego. Im więcej, tym lepiej. Ideał to 22–24 proc. Kakao jest wtedy aromatyczniejsze. Ważne... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.