Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Sposoby na udane wypieki

Donaty jak z bajki

Zmiksuj 2 jajka z 15 dag cukru, dodaj 70 dag mąki, 25 dag jogurtu greckiego (lub kefiru), 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, skórkę otartą z cytryny oraz 7 dag roztopionego i przestudzonego masła. Wyrób ciasto, rozwałkuj dość cienko.

Reklama

Szklanką wykrawaj kółka, a kieliszkiem otworki. Wrzucaj donaty na rozgrzany olej i smaż jak pączki. Dekoruj kolorowymi lukrami, czekoladą i posypkami cukrowymi.

Jak uratować biszkopt

Pomimo dobrego przepisu i wielu starań biszkopt zapadł się w środku? Nie wyrzucaj go. Zrób z niego ciasto owocowe z galaretką. Napełnij zagłębienie świeżymi lub rozmrożonymi owocami (bananami, truskawkami, wiśniami lub winogronami) a potem zalej równo tężejącą galaretką (użyj 2 opakowania).

Błyskawiczny deser

Maluchy uwielbiają kolorowe drażetki, wafelki i ciasteczka. Jeśli więc nie masz pomysłu na szybki deser, przygotuj bitą śmietanęś i nakładaj ją do pucharków na zmianę z kawałkami czekolady oraz innych słodkości. Kolorowe drażetki i kostki czekolady sprawdzą się także jako dekoracja naleśników.

Kandyzowana skórka

Sparz wrzątkiem 6 pomarańczy, obierz ze skórki (miąższ zjedz). Usuń białe błonki. Pokrój skórkę w kosteczkę, włóż do garnka i zasyp 1,5 szklanki cukru. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści.

Smaż dalej na małym ogniu, co pewien czas mieszając, około 30 minut. W razie potrzeby, podlej odrobiną wody. Po ostudzeniu przełóż skórkę do słoika.

Świat kobiety
Więcej na temat:sposoby | na | Nie | maluchy

Zobacz również

  • Najzdrowsze są pieczone, grillowane i oczywiście jedzone ze skórką. Oprócz warzywnych zapiekanek można też wykorzystać je do zagęszczania zup i sosów – są smaczniejsze i zdrowsze niż mąka. Można z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.