Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:06)

    Topinambur - przebój sezonu

Jego bulwa ma delikatny, słodkawy smak. Obfituje w potas, cynk i żelazo. Jeśli w ogrodzie masz dziko rosnące, wysokie (2 m) rośliny które wyglądają jak słonecznik z małymi kwiatkami, to właśnie jest topinambur. Możesz go wykopać nawet teraz. W warzywniaku kosztuje ok. 2 zł/100g.

Przepis: 2 bulwy, łyżka masła, szalotka, 3 łyżki octu winnego, sól. Obrane bulwy pokrój i uduś z szalotką na maśle (15 min). Dopraw octem i solą. Podawaj do mięs i ryb.

Reklama

100 rad

Zobacz również

  • ✓ Jeśli kupujesz jajka w sklepie, wybieraj te z cyfrą 0 lub 1 na pieczątce. By sprawdzić, czy jajka są świeże, włóż je na chwilę do szklanki z wodą. Świeże jajko opadnie na dno. ✓Jeśli planujesz... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.