Reklama
  • Środa, 2 marca (13:06)

    Wszystko o makaronie

Uwielbiany przez Włochów, świetnie sprawdza się także w naszej kuchni.

Reklama

Kiedyś na półkach królowało ledwie kilka.kształtów makaronu. O jego jakości decydowała natomiast ilość dodanych jajek. Teraz sprawa makaronu jest dużo bardziej skomplikowana.

Dość, że kształtów jest kilka razy więcej, to jeszcze w przepisach kulinarnych występują pod obco brzmiącymi włoskimi nazwami. Ich głównym składnikiem jest semolina.

To mąka z twardej włoskiej pszenicy durum, która jest delikatnie żółta. Makaron z niej jest mniej kaloryczny niż ten jajeczny.

Dobre rady

Po ugotowaniu makaronu z semoliny nie trzeba go hartować wodą. Nie powinien się kleić.

Zanim kupisz makaron przyjrzyj się, czy nie jest połamany. To oznaka słabej jakości. Jajeczny nie powinien też być zbyt żółty czy jaskrawy.

Makaron z semoliny gotujemy zwykle „al dente”, co oznacza, że ma być półtwardy.

Kokardki - Farfalle . Włoska nazwa to po polsku motyl. Ten rodzaj makaronu najlepiej pasuje do potraw z sosami i mięsem. Składniki sosu nie powinny być bardzo rozdrobnione. Farfalle są uwielbiane przez dzieci. Można je podawać z sosem owocowym.

Rurki Penne . Makaron w kształcie ściętych rurek. Może być gładki lub karbowany. Idealny do zapiekanek oraz sałatek. Świetnie smakuje również na zimno.

Wstążki - Tagiatelle. Jest kilka rodzajów, które różnią się grubością i rozmiarem. Ale zawsze jest to makaron płaski, szorstki. Dostępny w dwóch kolorach: naturalnym i zielonym. Świetny z sosami, np. bolońskim.

Duże rurki - Canneloni . Makaron o średnicy ok. 3 cm i długości – 8 cm. Cannelloni można nadziewać farszem z mięs, warzyw i serów, i zapiekać. Nie gotuje się ich przed pieczeniem.

Spaghetti. Może być wytwarzany z mąki pszennej lub z mąk smakowych, do których dodaje się warzywa i pieprz. Nitki spaghetti mogą mieć różną długość i grubość. Makaron serwuje się najczęściej z sosem neapolitańskim, bolońskim lub carbonara.

Świderki - Fussili . Najlepsze robione są z mąki durum. Są sprężyste, dlatego sprawdzają się w daniach, które trzeba odgrzewać. Dzięki skręconemu kształtowi, pasują do lekkich, i ciężkich, mię snych sosów.

Takie jest życie
Więcej na temat:Wszystko | makaron kokardki | makaron | O | O | rurki | spaghetti | penne | bre

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.