Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Z czym podawać cykorię?

Gorzkawo-orzechowa nuta cykorii dosko nale komponuje się z se rami, zwłaszcza tymi o wyraźnym i ostrym smaku. Aromat warzywa podbijają orzechy włoskie.

Większe listki, a także całe sztuki można faszerować mięsem, ryżem, innymi warzywami oraz owocami (np. świeżymi gruszkami), a następnie zapiekać lub podawać na zimno jako oryginalną przystawkę.

Reklama

Za każdym razem należy jednak pamiętać, by usunąć z cykorii piętkę. To właśnie w niej kryje się najwięcej goryczy. Doprawiając cykorię, warto natomiast sięgnąć po przełamującą smak cytrynę i po cukier.

Jak kupować cykorię?

Kupując to warzywo pamiętaj, że cykoria o zielonym zabarwieniu ma znacznie więcej goryczy niż żółta.

Do zapiekania wybieraj zwarte główki, luźniejsze przeznacz na surówkę, sałatkę lub inną zimną przystawkę.

Świat kobiety

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.