Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Z czym podawać cykorię?

Gorzkawo-orzechowa nuta cykorii dosko nale komponuje się z se rami, zwłaszcza tymi o wyraźnym i ostrym smaku. Aromat warzywa podbijają orzechy włoskie.

Większe listki, a także całe sztuki można faszerować mięsem, ryżem, innymi warzywami oraz owocami (np. świeżymi gruszkami), a następnie zapiekać lub podawać na zimno jako oryginalną przystawkę.

Reklama

Za każdym razem należy jednak pamiętać, by usunąć z cykorii piętkę. To właśnie w niej kryje się najwięcej goryczy. Doprawiając cykorię, warto natomiast sięgnąć po przełamującą smak cytrynę i po cukier.

Jak kupować cykorię?

Kupując to warzywo pamiętaj, że cykoria o zielonym zabarwieniu ma znacznie więcej goryczy niż żółta.

Do zapiekania wybieraj zwarte główki, luźniejsze przeznacz na surówkę, sałatkę lub inną zimną przystawkę.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Zwróć szczególną uwagę na moc urządzenia. Im wyższa, tym szybciej robot będzie pracował. Wybieraj taki o mocy 600-1000 W. Najlepiej by miał kubek miksujący, malakser oraz pojemnik do wyrabiania... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.